De toekomst ligt in een virtuele wereld

ls we kijken naar de afgelopen honderd jaar is er één ding dat het meest opvalt in de algemene ontwikkeling van mensen: de technologische vooruitgang is in de laatste dertig jaar extreem snel gegaan.

Vanaf de jaren tachtig maakten mensen langzaam kennis met een computer in het dagelijks leven, in de jaren negentig kwam het internet op en anno 2017 is een wereld zonder computer, smartphone en internet eigenlijk niet meer denkbaar.

De laatste ontwikkeling uit die periode is virtual reality, die wederom een grote verandering teweeg aan het brengen is in de wereld.

Virtual en augmented reality

Virtual reality is eigenlijk precies wat de naam doet vermoeden: een virtuele realiteit. Je stapt in deze virtuele wereld met een virtual reality bril. Deze sluit je volledig af van de buitenwereld en geeft je een behoorlijk realistisch beeld van de virtuele wereld. Hierbij worden je hersenen enigszins in de maling genomen, waardoor je echt begint te denken dat je in de andere wereld zit.

Er zijn veel brillen die simpelweg met een smartphone werken, maar de beste VR brillen hebben een eigen scherm en werken samen met een computer die het beeld projecteert in de bril.

Augmented reality is een soort tussenvorm van virtual reality en de echte wereld. Bij augmented reality worden virtuele elementen toegevoegd aan de echte wereld. Je kunt hierbij denken aan een YouTube-filmpje dat via een bril die je draagt wordt geprojecteerd op de muur. Je kunt dit filmpje alleen zien wanneer je de bril draagt.

Wat wordt groter: VR of AR?

Op dit moment krijgt met name virtual reality veel aandacht, juist omdat het zo vernieuwend en daarmee spannend is. Augmented reality krijgt minder aandacht, omdat het net wat minder spectaculair is.

Toch is de kans groot dat augmented reality misschien wel groter gaat worden dan virtual reality. Volledig afsluiting van de echte wereld is leuk voor games en sommige zakelijke toepassingen, maar in een hoop situaties ook niet geschikt.

Dat ligt anders bij augmented reality. Hierbij blijf je een beeld hebben van de echte wereld. Afhankelijk van de mate van augmented reality kun je nog heel goed opletten in de echte wereld. Juist omdat je bij augmented reality meer controle hebt over de mate van onderdompeling in een virtuele wereld, zijn er meer toepassingen denkbaar voor deze techniek.

Wat zeker is, is dat virtual reality brillen gemeengoed worden. Nu al zijn er enkele tientallen miljoenen brillen verkocht wereldwijd, maar de kans is groot dat we op een gegeven moment allemaal beschikken over een bril, net als we nu allemaal over een smartphone beschikken. De techniek is veelbelovender dan iets als een smartwatch, waarbij de mogelijkheden voor innovatie een stuk beperkter zijn.